De MKB Phishingtest, gratis voor bedrijven met 8-250 medewerkers, laat het personeel oefenen met het beoordelen van veiligheid in het digitale verkeer. U ontvangt -ongevaarlijke- phishing mails als oefening. Herkent u alle gevaren bijtijds?  https://www.rpcnh.nl/gratis-mkb-phishingtest/  Het aantal gratis inschrijvingen voor deze test is beperkt. 

Alles op een Tablet! De bedrijfsgegevens kunnen via een 'Dashboard' op een interne of publieke website worden gepresenteerd. Daarmee komt de informatie ook beschikbaar op GSM of Tablet, buiten, op kantoor, of in de werkplaats. Voor koppeling aan een Enterprise Resource Planning systeem zijn verschillende oplossingen en beveiligingen voorhanden. Recent zijn nieuwe opties beschikbaar gekomen.  

 

 


ASSISTENTIE TER PLAATSE
De meeste cliënten kunnen al vanaf huis op kantoor inloggen of kantoorzaken on-line doen.
Mocht u dit willen maar nog niet kunnen dan vraag ik u snel te reageren.
IT wordt als een kritisch beroepsveld gezien maar reis beperkingen kunnen toch worden opgelegd op enig moment.

Hier een paar tips en een paar slimme maatregelen die ik aantrof;


VIDEO CONFERENCING
De eenvoudigste manier is via Whatsapp. Als je iemand belt via Whatsapp is er een filmcamera icoon te zien.
Met het aanklikken van dit icoon wordt overgeschakeld op een geluid plus video verbinding.

Als het nog niet werkt moet de Whatsapp app nog toestemming krijgen om beeld+geluid te gebruiken.

MOBIEL VERGADEREN
Ook hier kan een Whatsapp groeps-app een simpele oplossing zijn.
Voor het installeren van een (mobiel) video conferencing systeem voor vergaderzalen is informatie beschikbaar. Connectie met Teams, Zoom, Webex en dergelijke vereist enige voorbereidingstijd. De levertijd voor apparatuur is op dit moment circa 4 dagen minimaal Niet alles is weer leverbaar.


TIP VOOR DE KINDEREN THUIS: LEER PROGRAMMEREN!
Op een aantal lagere scholen wordt gebruik gemaakt van Bomberbot. Met Bomberbot leren kinderen spelenderwijs de basis van programmeren. Het is een lesmethode die door iedereen gegeven kan worden, ook zonder ervaring met lesgeven of programmeren. Voor kinderen is het een leuke manier om vaardigheden zoals kritisch denken, problemen oplossen, en computational thinking (denken als een computer) te ontwikkelen.

De leverancier van Bomberbot heeft lessen gratis beschikbaar gesteld voor ouders en verzorgers zodat kinderen thuis aan de slag kunnen.

Met Bomberbot maakte ik kennis tijdens een school bezoek voor IT onderwerpen in 2019. Het is een leerzame en leuke programmeer opleiding.
Via de hier vermelde web pagina is meer informatie te lezen over Bomberbot, programmeren en de lesmethode.
https://bomberbot.com/nl/thuis/

Je kunt als ouder via de pagina een gratis pilot-leerkracht account aanmaken (gebruik ‘Thuis’ als school naam) en daarna een account voor de kinderen.

GEZIEN TIPS
Deuren met drangers staan nu permanent open; er is geen handcontact meer nodig zo. (Wel sluiten buiten kantoortijden in verband met brand zonering).
Rondom de receptie is op anderhalve meter met tape een ‘wacht strook’ op de vloer geplakt.
Wc- en wasbak ruimtes worden gesplitst in even-oneven geboortejaartal.
Het koffiezet apparaat wordt door 1 persoon bediend of elke gebruiker desinfecteert de toetsen voor de volgende.

Meer tips welkom!

 

 

Ook met Microsoft Server2019 is geen domein nodig om een failsafe systeem te bouwen met een Hyper-v server en Fallback server. Door het maken en uitwisselen van certificaten op de werkgroep servers kunnen ze worden gekoppeld voor Hyper-V Replica diensten.

Met een failsafe systeem met twee servers op lokatie is beperking van uitval mogelijk. De minimale replica tijd en dus maximaal dataverlies is 5 minuten voor alle serverdiensten. De totale investering in server- en backupsoftware is dan eur 2.500,00. Bij het gebruik van twee identieke werkgroep servers op veilige afstand van elkaar is er geen kwetsbare domain controller en is ook hardwarematig een backup compleet stand-by. Er kunnen simpele servers uit standaard componenten worden samengesteld waardoor ook het bijhouden van reserve-onderdelen (of een hele extra server) goedkoop is en 'op de hoek' kan worden ingekocht.

Met een set van 2 stuks 8 Terabyte Raid 1 schijven is nog geen eur 500 gemoeid. Het gebruik van (het duurdere) Raid 5 wordt afgeraden omdat de kans op complete uitval er mee toeneemt. De failsafe replica server maakt hot swappable harddisks overbodig omdat er van server gewisseld kan worden bij reparaties. Ook is Raid 5 minder geschikt voor SQL databases door een verhoogde lees-schrijf last. 

Replica pakketten bevatten de wijzigingen van steeds de laatste 5 minuten. Ze  belasten het netwerk nauwelijks. Met een VM-export en Robocopy opdrachten kunnen historische backups worden gemaakt terwijl de servers normaal door draaien. Voor de backups is de standaard Windows software zo voldoende. Met het freeware programma Sendmail.exe kan een update in de mail worden ontvangen van alle processen. 

Op verzoek kan een demonstratie worden verzorgd. 

In 2019 is de uitrol van het ERP systeem Ridder IQ in de onderhoudsfase gekomen bij een apparatenfabriek in Sliedrecht. Nedsystems verzorgde samen met een IQ consultant het implementatietraject vanaf 2017.


De apparatenfabriek, waar hogedruk warmte wisselaars worden gebouwd, werkt nu 12 jaar met ERP. Het systeem ondersteunt alle bedrijfs afdelingen.

Bij een schoorsteenfabriek in Vlissingen is Ridder IQ in de zomer van 2019 in gebruik genomen. Hier heeft Nedsystems het serverpark geleverd.

Een hijskraan in schaal 1 op 50 met een ongekend fijne detaillering bleek geprint met een Anycubic Photon vloeistofprinter van eur 400,00 inclusief BTW. Voor het opdoen van ervaring werd direct zo'n compact exemplaar naar de eigen werkplaats gehaald. De vloeistof- print techniek is beschikbaar gekomen voor in elke werkplaats.

In plaats van met laser gestuurd UV wordt gewerkt met een LCD scherm waardoor de bewegende delen en de complexiteit van het proces tot een minimum beperkt zijn. Met een resolutie tot 1/100 millimeter en een print snelheid tot 2 centimeter per uur is het maken van een kunststof print op hoog niveau binnen bereik gekomen. Het eindproduct varieert afhankelijk van de gekozen resin van glashard tot keramiek of buigbaar plastic.

De website van Nedsystems ondersteunt beveiligde verbindingen sinds augustus 2017. Het https:// webadres zorgt voor een versleutelde SSL communicatie. Het aanbieden van dit soort verbinding wordt sinds 2017 actief gepromoot door de browser industrie.  

NedFleet© is Nedsystems' platform onafhankelijk beheersysteem voor materieel. Het programma is cloud-based en geschikt voor de meeste browsers, waaronder Internet Explorer, Chrome, Safari, Maxthon, Opera en Firefox.

Op dit moment wordt NedFleet ingezet in de automobiel branche als Fleet management software. Alle partijen hebben hun eigen toegang tot de centrale database met auto voorraad. De Fleetowner heeft een online showroom beschikbaar voor de auto's in voorraad.

 


Met de interne memo functie kunnen de samenwerkende partijen overleg voeren en opdrachten uitwisselen. Met een directe link kan een memo worden doorgestuurd aan derden per mail.

Het cloud-platform is vanaf pc, tablet en telefoon te bedienen. De software is meertalig in te zetten, waaronder Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans. Andere toepassingen zijn ondermeer: containerbeheer, verhuur van materieel, vlootbeheer. Het pakket kan naar wens voor u worden gehost of op uw eigen webserver draaien.

De prijs voor een pakket licentie met 3 partijen, 5 gebruikers, 100 items en 1000 handelingen is vanaf € 18,50 per gebruiker per maand.  De software is gebaseerd op een open source

In de afgelopen jaren is specialistische kennis opgebouwd voor ingebruikname van 3D modelling systemen.
Met een 3D printer is het mogelijk een getekend of gescand voorwerp af te drukken als een tastbaar model. Nedsystems informeert u graag over de verschillende technieken en keuze in printers, scanners en CAD software, waaronder Autocad, Sketchup en Solidworks. 

Een demonstratie of proefafdruk is mogelijk, er staat een BFB 3DTouch printer gereed voor demonstratie. Op deze printer kan eveneens instructie worden gegeven. De bij de instructie gebruikte tekensoftware is het (gratis) Google Sketchup. Een korte indruk van 3D-printing en de praktijkwaarde op dit moment: http://www.bitsfrombytes.com/content/3dtouch-3d-printer. BFB is voortgezet door 3DSystems dat de techniek en productie overnam.

Sinds 2019 is een DLP vloeistof printer beschikbaar voor demonstraties. 

In de Nedsystems nieuwsbrief leest u meer over de praktijk van 3d-scannen, tekenen en printen.  

Met een Content Management Systeem wordt de informatie op een website getoond en bijgehouden. Joomla, Wordpress en Drupal zijn drie veelgebruikte systemen die door een gemeenschap van programmeurs (gratis) worden aangeboden.

Deze web-beheer programma's  kunnen worden aangevuld met modules en plugins voor extra functies, zoals een on-line webwinkel of een nieuws forum. Elk systeem heeft zijn speciale kwaliteiten voor de eigen doelgroep. Voor de keuze tussen de systemen is van belang wat het doel van de website is. Veel bedrijfs-websites, ook deze, zijn gebouwd op Joomla. Met Wordpress is een nieuws site goed te beheren.
Wordpress en Joomla komen uit dezelfde familie. Drupal is een meer afwijkend systeem en wordt ondermeer vanwege de uitgebreide functies voor toegangsbeheer veel door de Nederlandse overheid gebruikt. Voor een korte uitleg van de onderlinge verschillen is dit artikel te raadplegen.

Met Office365 is het mogelijk om de document administratie volledig 'in de Cloud' te voeren. Bij een abonnement wordt per gebruiker een dataruimte van 1 Gigabyte geboden. Daarnaast wordt bij de Small Business versie 20 Gbyte aan gedeelde ruimte geboden voor het gemeenschappelijk gebruik van bestanden. Elke gebruiker mag de Office software op 5 apparaten installeren. Voor verschillende platforms zijn de Office pakketten beschikbaar, zoals Windows, Windows Tablet, Windows Phone, Ios, Ipad, Iphone en Android Phone en sinds 2015 ook de Android Tablet.

Een Gartner rapport laat zien dat de Android Tablet verkoop in 2013 exponentieel gegroeid is tot een formaat dat inmiddels groter is dan de Ipad markt. In 2012 waren er iets meer (61 miljoen) Ipads in omloop dan Android tablets (53 miljoen) en 1 miljoen Windows tablets. In 2013 waren 4 miljoen Windows tablets in gebruik,  70 miljoen Ipads en 120 miljoen Android tablets. Die ontwikkeling heeft Microsoft misschien niet tijdig voorzien.

De Nedonline testwinkel draait bij http://www.mijnwebwinkel.nl. Wat is er nodig voor zo'n eigen winkel naast een goed idee? De inrichtingstijd is circa 3 uur. Daarna per artikel inclusief omschrijving zo'n 5 minuten. De gratis webwinkelversie is volledig geschikt voor het tonen van producten en diensten, inclusief betalingsmogelijkheden. Een van de getoonde voorbeeldproducten is een SAR reddingboot (de KNRM NH1816) als schaalmodel. Klik hier voor een kijkje in de winkel.


Het prototype van dit bouwmodel is in april 2015 getoond op de Intermodellbau beurs in Dortmund.

Nedsystems plaatst de website in Joomla.

De oude site is nog steeds in te zien op

www.nedsystems.nl/Site01/index.htm