Spreed is een snellees-balk van de nieuwste generatie. Het is te gebruiken als plugin in Chrome. Met de toetsen <alt><v> wordt geselecteerde tekst in een snellees scherm getoond.


Met enig oefenen is, bij twee woorden en 500 wisselingen per minuut, een tekst met 1000 woorden per minuut nog begripvol te volgen. Dat is circa 5x zo snel als een vlot leestempo. Zaken als herhaallezen (regressie) en subvocalisatie worden zo effectief omzeild en boven spreeksnelheid getild. Verder wordt voorkomen dat de ogen moeten focussen na elke sprong in een tekst. Het gebruik van een helder lettertype op een rustige (donkere) ondergrond helpt de ogen om de informatie snel te registreren in de juiste tekstvolgorde. In tegenstelling tot technieken als 'diagonaal lezen' (scannen) van een tekst of 'vingerpad lezen' (overslaan van tekstranden) wordt de tekst volledig doorgenomen.

Door het hoge tempo wordt 'afdwalen van de tekst' direct opgemerkt. Het gebruik van een snellees app als Spreed, Outread of Readsy blijkt al na korte tijd ook bij het gewone lezen tot een opmerkelijke versnelling (meer dan een verdubbeling?) te leiden.  

Spreed maakt het mogelijk om goed af te stellen op het leesniveau van de gebruiker en het gewenste opname niveau van de tekst. De hier getoonde versie is gratis. 
In het hier getoonde scherm worden 1400 woorden per minuut getoond. Voor een verhalende tekst is dat na circa 10 keer 20 minuten oefenen met Spreed nog net te doen voor enig begrip van een simpele verhaallijn. 

Met gebruik van de pauzetoets blijft analyserend lezen mogelijk. Teruglezen kan met slepen in de voortgangsbalk. Het plaatsen van markeringspunten bij een begripvol te lezen alinea -voor later in detail doornemen- zou een mooie toevoeging zijn. Voor Spreed is een meer geavanceerde versie leverbaar. Het abonnement biedt ook andere technieken en trainingssessies voor 5 dollar per maand. De hier getoonde versie is gratis. Speed reading extension - SwiftRead 

 

 

 

Met Startpage.com kun je gratis anoniem zoeken met Google. De kleine concessie is dat je  ongerichte reclame krijgt in de eerste 3 zoekresultaten. De makers moeten ook ergens geld mee verdienen. 

Die ongerichte reclame is knap irritant want je hebt er dus bijna nooit direct inzetbare informatie aan. Na een maand proefdraaien is Startpage daarom eigenlijk niet zo goed bevallen. 

Verder is het onmogelijk om in Microsoft Edge anoniem te zoeken omdat Bing meekijkt bij elke zoekopdracht en dat is niet uit te zetten.

StartPage.com is een aardig initiatief en een goede eye-opener voor de consument. Het lost een potentieel stevig probleem op en dat komt niet helemaal gratis. 

Dat 'probleem' kan vele

De Park-line app gaat al weer een poosje mee. Deze betaal-app voor parkeren kan gebruikt worden in meer dan 150 Nederlandse gemeenten. De afhandeling bestaat uit aanmelden bij parkeren en afmelden bij vertrek.

Park-line

Bij het aanmelden wordt op basis van de GPS gegevens van de telefoon de parkeer-zone aangegeven. Gaandeweg zijn er belangrijke functies toegevoegd zoals een automatisch bericht na een bepaalde parkeertijd. Ook kan de maximum duur worden ingegeven zodat onbedoeld teveel betalen beperkt kan blijven. Naast de parkeerkosten worden maandelijkse abonnementskosten berekend. Het is mogelijk om meerdere kentekens in te voeren en bij parkeren te kiezen voor welke auto wordt aangemeld.

Signal is een chat dienst die kan dienen als alternatief voor Whatsapp en Telegram. De chat contacten van Whatsapp gebruikers zijn sinds de overname eind 2017  (USD 19 miljard) door Facebook gekoppeld met hun Facebook account. Als privacy maatregel komt het voor hen dus te laat. Het public domain intiatief Signal draait op Windows. Linux, Android, Iphone en Mac. Er zijn meer alternatieven maar het gratis Signal maakt een goede kans om door te breken als nieuw platfom. Voor informatie en voor download op de pc:  https://signal.org/. Kies voor andere platforms Signal in de playstore/appstore.

Telegram is een zeer bruikbaar alternatief voor Whatsapp. Net als Whatsapp is ook Telegram op een Windows PC te installeren. Die installatie gaat een stuk simpeler zelfs (zie het eerdere artikel over "Whatsapp op de pc". Met Telegram op de pc zijn teksten en foto's makkelijk te plaatsen en op te slaan op de pc.